Bowen

De Bowen Techniek is afkomstig uit Australië en vernoemd naar de man die deze behandelvorm heeft ontwikkeld: Tom Bowen. Deze vorm van manuele therapie is nog vrij onbekend in Nederland.  Dat is jammer, want de resultaten zijn vaak opmerkelijk positief. Bowen werkt vanuit het zelfherstellend vermogen van het lichaam en is daardoor sterk genezend bij een scala aan klachten.

Verschil

Veel therapievormen werken sturend van buitenaf,  zoals manuele therapie ( ‘kraken’), massage, rekken en strekken, werken met apparaten op het lichaam etc. Dit kan zeker zinvol, genezend en effectief zijn. Het verschil met de Bowen Techniek is echter dat Bowen het lichaam van binnenuit activeert om zichzelf te herstellen. Dit heeft langduriger effect en is vaak succesvoller dan herstel dat van buitenaf wordt geforceerd.

De Bowentechniek werkt via zachte  aanraking op het fascie-en zenuwweefsel in het lichaam. De fascie is een soort “web” of netwerk wat in het hele lichaam voorkomt. Het bevindt zich onder andere in en om spieren, zenuwen, organen en bloedvaten. Vandaar dat deze techniek ook zo diep doorwerkt en een uitgebreid effect kan hebben.